Jak se žije v IT?

21. 05. 2015 DATAMIX

u pcO „ajťákách“ se říká spousta zvláštních věcí, hlavně vládne představa, že jsou to podivíni, kteří pomalu neznají ani denní světlo. Tak hrozné to ale naštěstí není, jsou to civilizovaní mladíci, jak ukázala nová studie, která vypovídá o životě vývojářů.

Server Stack Overflow zveřejnil výsledky svého výzkumu mezi více než 26 000 programátory z celého světa, kterého se dokonce účastnilo 243 Čechů a 68 Slováků. A co jsme se tedy o vývojářích dozvěděli?

„Ajťákovi“ je kolem 30

Průměrný věk programátora je 28,9 let a narodil se tedy v dubnu roku 1986. Nečekaně jsou téměř všichni „ajťáci“ muži – 92%. Ti nejmladší jsou v rozvojových zemí, naopak v zemích prosperujících je jejich věk vyšší. Nejvíce uživatelů má v průměru kolem 2 až 5 let zkušeností (32,4%), pro zajímavost, pouze asi ¼ programátorů na celém světě má více jak 10 letou zkušenost z praxe.

Téměř polovina programátorů je samouků (41,8%), bakaláři jim však těsně šlapou na paty (37,7%) podobné procento jedinců získalo vědomosti při práci. Vysokoškoláků, kteří dokončili i druhý stupeň VŠ je významně méně (18,4%).

Klasické technologie vedou, ale na paty jim šlapou novinky, a kdo je ovládá, má super plat

Mezi nejoblíbenější technologie patří standardně JavaScript, PHP, SQL, Java, C#, Python a C++. Na paty jim však začínají šlapat AngularJS a Node.js., které si jistě také najdou své místo. Podle používané technologie se pak odvíjí i výše platu. Nejlépe jsou placeni vývojáři Objective-C, Node.js, C# a C++. Všebecně je pravidlem, že čím méně používaný jazyk či novější technologie, tím je vývojář lépe hodnocen.

Když je řeč o platu, zřejmě nikoho nepřekvapí, že čím více na západ, tím větší odměna. Proto v USA není výjimkou měsíční plat až k 200 000 Kč, kdežto v západní Evropě je to již polovina a u nás čtvrtina.

Vývojáři na svých strojích mají nejčastěji Windows (54,3%), OS X (21,5%) a pak hned Linux (20,5%). Ano, opravdu je to téměř čtvrtina z respondentů, oproti běžným uživatelů, kde je obliba Linuxu mizivá (cca 1%).

Kofein ve všech podobách a práce jako hobby

Životabudičem pro „ajťáky“ je kofein, a to nejen v podobě kávy, ale i čaje a dalších nápojů. Ale i když se musí nabudit, jejich práce je pro ně velmi často koníčkem. Skoro ¾ respondentů věnuje alespoň dvě hodiny času týdně ještě projektům pro vlastní potěšení nebo open-source projektům.

A i přesto, že sedí většinou soustředění každý sám u svého PC, jsou to týmoví hráči, kteří drží spolu a navzájem si pomáhají. Proto také tuto studii Stack Overflow 2015 Developer Study vyplnilo takové množství respondentů, když prvotní výzva šla z jejich řad.

A jak u nás?

I u nás v Datamixu jsme jeden tým, co drží pohromadě. Zkušenosti sbíráme už 9 let od roku 2006, provedeme v průměru 3448 hodin konzultací ročně, najezdíme asi 130 000 km za rok a hýčkáme si aktuálně 52 spokojených zákazníků. Pokud budete potřebovat pomoci i ve vašem byznysu, ať už s uspořádáním a monitorováním výroby nebo třeba se mzdovou a personální agendou, určitě se na nás obraťte, dáme vašemu podnikání řád!




Mohlo by Vás dále zajímat

Colours of Ostrava 2015

Webová aplikace pro festival Colours of Ostrava

16. 06. 2015

Již od roku 2010 úspěšně používá mezinárodní festival Colours of Ostrava naši webovou aplikaci na řízení vybraných procesů souvisejících s chodem festivalu. Toto řešení se časem ukázalo jako vhodná forma, jak obsluhovat jednotlivé brány, zajistit …

Pokračovat ve čtení

Dokumenty k zakázkám

Ztrácí se Vám důležité dokumenty k zakázkám?

7. 03. 2016

Potřebujete mít přehled o úspěšnosti obchodních případů potažmo zakázek? Zahoďte papírové složky a svoji dokumentaci k zakázkám převeďte do elektronické podoby. Ukládejte ji přímo do svého ERP systému. Využíváte Helios Orange nebo zvažujete změnu stávajícího …

Pokračovat ve čtení

PF 2018

18. 12. 2017

Vážení zákazníci, rádi bychom Vám poděkovali za přízeň a spolupráci v roce 2017 a zároveň Vám popřáli…

Pokračovat ve čtení

Papírky již nestačí

Unikají Vám důležité zakázky? Evidujte je pomocí CRM aplikace.

8. 07. 2015

V dnešní době asi každý zná situaci, kdy je zavalen spoustou obchodních aktivit a má problém je z hlavy uřídit. Jak ale potom můžeme dosáhnout dlouhodobě prospěšných vztahů se zákazníky, když se nám často stane, …

Pokračovat ve čtení

Postrach podnikatelů jménem EET

Postrach podnikatelů jménem EET

25. 01. 2017

Elektronická evidence tržeb – byly navrhovány různé výjimky, stejně tak se řešilo úplné zrušení, ale všechny tyto návrhy sněmovna zamítla. Proto s EET někteří podnikatelé začali již v prosinci 2016, maloobchody a velkoobchody čekají na …

Pokračovat ve čtení

zachraňme účetní

Kvalitní účetní? Ohrožený druh! Pomozte nám ho ochránit

13. 04. 2015

Kvalitní mzdová účetní, druh, který se blíží vyhynutí. Byli bychom rádi, pokud byste se k naší záchraně tohoto druhu připojili. Nemůžeme totiž přenést přes srdce, že by za pár desítek let na této planetě nebyl …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.