Workflow přijatých faktur

24. 09. 2015 Alena Szydlowská

Pokud jste si přečetli dříve zveřejněný článek s názvem „Zaveďte Workflow do Vaší společnosti“ a nepřesvědčil Vás dostatečně o přínosech nastavení procesů ve Vaší společnosti, protože byl velmi obecný, přidáváme konkrétní případ nasazení v procesu přijatých faktur.

Společnosti bez ohledu na jejich oblast a obor podnikání či jejich velikost mají jedno společné, přijímají faktury od svých dodavatelů. V dnešní době je velmi důležité uhradit fakturu včas, ale není žádoucí ji hradit příliš brzy před termínem splatnosti.

Schvalování faktury

Potupné schvalování faktury

Než však dojde k samotné úhradě faktury, je nutné zjistit, zda je faktura vystavena oprávněně. Odpovědná osoba ve společnosti musí odsouhlasit, zda jsou na faktuře zboží a služby, které byly objednány, zda je vystavena na správnou částku a jsou dodrženy ujednané podmínky. Odpovědná osoba, je většinou ten, kdo zboží či služby objednal či dal pokyn k jeho objednání. Ten je oprávněn fakturu schválit.

Když přijde faktura do společnosti, přijme ji většinou osoba, která není oprávněná k jejímu schválení, pouze ji zapíše a předá k odsouhlasení schvalovateli. Nastávají případy, kdy je potřeba, aby fakturu schválilo více oprávněných osob, a je nutné, aby si ji mezi sebou předali. Tehdy se může faktura ztratit či dostat k osobě, ke které se dostat neměla. Navíc se může schvalování faktury vléct dlouhou dobu a nemusí se stihnout termín splatnosti, protože nikdo nemá přehled o fakturách, které do společnosti dorazily a nejsou odsouhlaseny k zaplacení. Faktury schválené objednatelem je většinou nutné nechat schválit ještě nadřízeným. Takto odsouhlasenou fakturu je potřeba zaplatit a to včas, což znamená dát pokyn osobě, která zaplacení zajistí.

Ukázka zavedení Workflow na přijaté faktury

Faktura dorazila poštou do společnosti. Osoba, která má na starosti přijetí pošty, založí nově příchozí poštu do systému, zadá termín splatnosti faktury a přiloží naskenovanou fakturu. Originál faktury odnese na účtárnu k založení. Takto připravenou poštu přiřadí k odsouhlasení schvalovateli či několika schvalovatelům.

Workflow zajistí, že je faktura viditelná pouze pro ty, kteří ji mají odsouhlasit, a navíc pohlídá faktury, které jsou splatné v nejbližších dnech a ještě nejsou schváleny (např. se splatností v následujících 10 dnech). Takto nastavený termín pro hlídání nám umožní včas zareagovat a zajistit odsouhlasení faktury s dodržením termínu splatnosti.

Jakmile je faktura schválena schvalovateli, účetní si kliknutím na nabídku vygeneruje fakturu do Přijatých faktur systému Helios Orange, doplní do ní další informace. Faktura zadaná v systému se objeví ve Workflow ke schválení pro nadřízeného. Jakmile ji nadřízený schválí, přesune se k zaplacení.

Účetní, která vytváří platební příkazy má příkaz platit včas, tedy maximálně 2 dny před termínem splatnosti. Proto se jí k vytvoření platebního příkazu do banky automaticky nabízí faktury, které jsou splatné v následujících 5 dnech, to pro případ, že by byl v následujících dnech např. svátek či splatnost vyšla na sobotu či neděli a bylo by potřeba fakturu zaplatit s předstihem.

Workflow Vás provede „schvalovacím kolečkem“ pro přijaté faktury a navíc zajistí nastavením termínů, aby nedošlo k opomenutí faktury. Zároveň bude jasně čitelné, kdo fakturu schválil jak věcně, tak i k zaplacení.

Inspirovalo Vás navrhované řešení pro schvalování přijatých faktur? Kontaktujte společnost DATAMIX na telefonním čísle +420 588 288 481 či na e-mailu datamix@datamix.eu.




Mohlo by Vás dále zajímat

seminář Helios Orange

Seminář Helios Orange

8. 07. 2016

Vážení obchodní partneři, bylo nám nesmírnou ctí se s Vámi sejít na čtvrtečním semináři Helios Orange pořádaný společností DATAMIX Solutions, s.r.o. Seminář se konal v areálu Vědeckotechnickém parku UP v Olomouci. Celý den proběhl ve velmi příjemné a uvolněné …

Pokračovat ve čtení

program pro půjčovny sportovního vybavení

Předváděcí akce s týmem DATAMIX Rent na Prachárně

5. 08. 2020

V červenci jsme se zúčastnili předváděcí akce zaměřené pro prodejny a půjčovny sportovního vybavení, která se konala v Olomouci v hotelu Prachárna. Po úspěšné předváděcí akci, která se konala během zimní sezóny v hotelu Duo …

Pokračovat ve čtení

Vánoční dokupová akce HELIOS Orange

28. 11. 2017

Vážení zákazníci, na závěr letošního roku máme pro Vás dárek v podobě dokupové akce na NOVÉ moduly a funkcionality systému HELIOS Orange. Využijte této příležitosti a nezapomeňte kontaktovat našeho obchodního zástupce pro využití této akce, …

Pokračovat ve čtení

program pro půjčovny sportovního vybavení

Novinky verze 2.2.25 aplikace DATAMIX Rent – červen 2021

9. 06. 2021

Přinášíme opět výčet zajímavých novinek v naší moderní aplikaci DATAMIX Rent určené pro půjčovny sportovního vybavení, strojů, zdravotních pomůcek, lyžařských škol. Do nové sezóny 2021 přinášíme tyto novinky: On-line, on-line, on-line – napojení na objednávkové …

Pokračovat ve čtení

Propojení související s problematikou objednávek prací, evidencí práce a mzdovou oblastí

Vedete docházku a objednávky prací v excelu? Zadáváte mzdy ručně?

14. 01. 2016

Nemáte žádný docházkový systém? Potřebujete mít přehled, na čem Vaši zaměstnanci pracují, a nechcete, aby jim zadávání trvalo spoustu času? Jezdíte pracovat k zákazníkům a potřebujete mít podklad pro fakturaci materiálu a služeb? Máte Helios Orange? …

Pokračovat ve čtení

Implementujeme systém Helios Orange u zákazníka ELEKTRO-LUMEN

Implementujeme systém Helios Orange u zákazníka ELEKTRO-LUMEN

31. 05. 2018

Společnost ELEKTRO-LUMEN, s.r.o. se zabývá vývojem, výrobou a prodejem průmyslových, interiérových a venkovních svítidel. Zároveň poskytuje služby od prvotního návrhu osvětlení přes montáž a instalaci až po záruční a pozáruční servis. Tato společnost se v létě …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.