Proč jít na stáž do Datamixu?

14. 01. 2021 DATAMIX


Přečtěte si článek od našeho kolegy Davida, který si u nás v létě 2020 prohluboval své znalosti a získával zkušenosti jako programátor na odborné stáži.


Proč jít na stáž?

Každé letní prázdniny jsem si chtěl přivydělat nějaké peníze, takže jsem chodil na různé brigády pro studenty. Jenže nic jiného než peníze, které jsem stejně utratil, mi to nedalo. Tak jsem si jednou řekl, že si zkusím najít stáž ve svém oboru. Zjistím tím, jestli studuji pro mě vhodný obor, a hlavně budu mít praxi. To by byla velká výhoda při budoucím hledání práce. Ale vůbec mě nenapadlo, kolik mi může stáž dát co se týče znalostí. Začal jsem tedy hledat firmy, které vyvíjí software v Olomouci, a nakonec jsem si vybral firmu Datamix.

Před nástupem jsem si celkem věřil a říkal si „chodím přece na VUT, to musím zvládnout“. Jenže moje víra mě opustila ihned první den. Po zadání prvního úkolu, který mi byl i vysvětlen, jsem stále nechápal, co mám vlastně dělat. Absolutně jsem netušil, která bije a první hodiny jsem chtěl rychle utéct a nikdy se sem nevrátit. Nakonec jsem to neudělal a raději jsem se zeptal zkušenějšího kolegy na radu. Nakonec jsme to společně dali dohromady, a tak nějak jsem ho začal brát jako svého mentora.

První dny

Průběh stáže

První týdny jsem svého mentora bombardoval několika dotazy denně a bez něj jsem nebyl schopný absolutně nic naprogramovat. Postupem času se situace zlepšovala a já byl schopen i téměř samostatné práce. Dokonce jsem byl za svou práci i finančně odměněn, což mě dále motivovalo a podpořilo, že zřejmě nejsem tak moc marný, jak jsem si myslel.

Jak už jsem psal dříve, vůbec mě nenapadlo, jaké získám znalosti a hlavně kolik. Po celou dobu jsem si to ani neuvědomoval, sice jsem začal pracovat samostatněji a nezatěžoval jsem kolegy 10 otázkami za hodinu, ale pořád jsem oproti nim byl absolutní amatér. Postupem času jsem zjistil, že jsem udělal pokrok a ne malý. Mí přátelé, se kterými jsem ještě před začátkem stáže měl stejné znalosti, najednou nerozumí o čem mluvím a vůbec netuší, jak naprogramovat pro mě nyní už základní věci. To bylo pro mě další příjemné zjištění, a právě toto považuji za ten nejlepší zisk ze stáže.

Získané znalosti?
K nezaplacení

Shrnutí

Stáž je tedy skvělá příležitost, jak se posunout dál, a to nejen ve znalostech, ale také coby osobnost. Nejde o nějaký papír do životopisu nebo peníze, ale o zkušenosti v oboru. Začátek sice psychicky dosti bolel, ale za ty zkušenosti to stálo a klidně bych šel do toho znova. Dokonce jsem díky stáži získal možnost dále spolupracovat s firmou.

Kariéra - Datamix, připojte se do týmu

Firma

Firma Datamix mi přišla pro stáž jako správná volba. Díky tomu, že je firma velmi malá, jsem se naučil několik technologií a nevyvíjel jsem pouze jedinou věc. Při poradách jsem se postupně i dozvěděl, jak funguje taková softwarová firma, jak se komunikuje se zákazníky a jak vývoj softwaru vůbec postupně probíhá. Získal jsem tedy jakýsi rozhled, který by mi mohl v budoucnu pomoci při rozhodování specializace. Nejvíce ale oceňuji vřelost kolegů a pohodovou atmosféru. Nesetkal jsem se s žádnou povýšeností nebo arogancí. Naopak se mi každý snažil poradit a být nápomocný.


Jste absolvent/absolventka nebo ještě studujete a chcete zažít podobnou zkušenost? Kontaktujte nás a domluvte si stáž kdykoliv se Vám to bude hodit. Případně se rovnou můžete ucházet o některou z aktuálně otevřených pozic. Těšíme se na Vás.





Mohlo by Vás dále zajímat

MS Excel

Excel – milovaný i zatracovaný

21. 11. 2017

V dnešní době již těžko budeme hledat člověka, který by nevěděl, co je to excel nebo o něm alespoň neslyšel nebo nečetl. Pokud o něm, ale přece jen slyšíte poprvé, jde o tabulkový procesor od …

Pokračovat ve čtení

Dokončení implementace Helios Orange ve firmě ALLGARD CZ

Dokončení implementace Helios Orange ve firmě ALLGARD CZ

6. 06. 2018

Společnost ALLGARD CZ s.r.o. se v červnu roku 2017 rozhodla pro nasazení informačního systému Helios Orange a jeho implementací pověřila právě nás. ALLGARD poskytuje služby spojené s problematikou povrchových úprav, navrhuje nátěrové systémy, provádí protikorozní, protipožární či …

Pokračovat ve čtení

Blížíme se ke konci implementace rozšíření Helios Orange ve firmě VHS SITKA

Blížíme se ke konci implementace rozšíření Helios Orange ve firmě VHS SITKA

23. 05. 2018

Na podzim 2017 jsme zahájili další úpravy informačního systému Helios Orange ve firmě VHS SITKA, s.r.o., která je již několik let naším zákazníkem. V minulém a částečně také v tomto roce jim byla dle jejich požadavků implementována …

Pokračovat ve čtení

Helios Orange 25 let

Helios Orange rozšíření – plugin

19. 06. 2015

Plugin, nebo-li rozšíření je jedna z klíčových věcí, která umožní rozšířit informační systém Helios Orange. Ve své praxi se s tímto řešením setkáváme velmi často. Vyvinuli jsme desítky specifických rozšíření která mají podobu pluginu.

Pokračovat ve čtení

ERP systém

Seminář moderní způsoby řízení pro moderní firmu za pomoci informačních technologií

29. 08. 2019

Zajímáte se o rozvoj firem, řízení, procesy a informační technologie k tomu určené? Jste nadšenec do těchto témat? V tom případě investujte pouze svůj čas do semináře, který pořádáme dne 25. září 2019 v Olomouci. …

Pokračovat ve čtení

Setkejte se s námi a s našimi zákazníky

Setkejte se s námi a s našimi zákazníky

28. 06. 2016

Vážení obchodní partneři, dovolujeme si Vás jménem společnosti DATAMIX Solutions s.r.o. pozvat na bezplatný seminář Helios Orange. Informace o jeho konání a program semináře naleznete v níže přiložené pozvánce.Rádi uvítáme jak naše stávající zákazníky, tak …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.