Odvádění výroby – sběr dat z výroby

14. 07. 2015 Tomáš Szydlowski

V oblasti řízení výroby existuje velmi zajímavá oblast sběru a vyhodnocení dat přímo z výrobních procesů a pracovišť. V současné době vidíme několik pohledů na toto téma. Z našeho pohledu implementátora informačních systémů situaci vnímáme tak, že jako první mají být zodpovězeny otázky, proč a z jakého důvodu chceme či potřebujeme data z výroby sbírat, evidovat a vyhodnocovat.

Tomuto účelu by měl být následně celý proces implementace a pořízení automatizace podřízen. Mezi klíčové důvody proč se zabývat odváděním výroby patří:

  • zpřesnění evidence spotřebovávaného materiálu a surovin,
  • výkonnostní důvody – měření výkonu, implementace KPI, získání tvrdých dat a následná možnost vyhodnocení efektivity jednotlivých procesů,
  • nalezení úzkých hrdel ve výrobních procesech,
  • zlepšení efektivity výroby,
  • zlepšení řízení výrobních procesů,
  • nutnost zavést reálnou evidenci šarží (provázání šarží u surovin s našimi vyráběnými polotovary a výrobky),
  • získání reálných podkladů pro technickohospodářské normy

Možnosti odvádění výroby

Technologie sběru dat

Existuje celá řada technologií, které se skvěle hodí pro účely odvádění výroby. Využívají se

  • stacionární terminály,
  • mobilní terminály,
  • technologie čárových, QR a jiných kódů,
  • sběr dat z výrobních linek.

Velmi důležité je, jaké možnosti nabízí samotné prostředí, kde se data mají sbírat. Na základě naší praxe  považujeme za podstatné správně definovat nejen způsob sběru dat, ale i využití komplexní znalosti celého výrobního procesu. Velmi často se v praxi ukáže, že původně zamýšlený sběr dat lze provést jinak a efektivněji. Např. jednoduchým záznamem získáme řadu doplňkových dat (např. čas) a správně definované odvádění není administrativně přehnaně náročné. Velmi často se odkryjí tzv. automatické či poloautomatické body vhodné pro definování odvádění.

Velmi příjemné možnosti plynou z následných poloautomatických či automatických realizací následných činností v procesu výroby, jako je např. odvádění surovin do výroby, navádění polotovarů a výrobků do nedokončené výroby či na sklad apod. To už se týká dalších kroků v rámci výrobních procesů a sběru dat. Zásadní je, zda váš implementátor umí data nejen sesbírat, ale následně i správně použít.

Vazba na informační systém

Jako implementátoři informačních systémů Helios Orange a DataHub vidíme vysokou přidanou hodnotu v provázání výroby s informačním systémem. Jedna věc je tedy získat samotná data a druhá je následně z těchto dat získat potřebné informace, distribuovat je k uživatelům a reálně je využít ke smysluplným závěrům. Podstatným aspektem je rovněž udržení byrokratické zátěže, které sběr dat ve výrobě sebou přinese, a to na takové úrovni, aby v kontextu zvolených cílů dával tento sběr smysl.

Schéma Datahub integrace s informačním systémem a zařízeními v kontextu odvádění výroby

Vazba z informačního systému do výroby

Směr přenosu informace z informačního systému do výroby je jedna z nejsilnějších stránek v oblasti automatizace výroby, které současné technologie umožňují a kterými se zabýváme. Jako nejjednodušší příklad můžeme uvést přenos TPV (technologický postup výroby) či průvodky práce s detaily (operace a její stručný popis, poznámka, nastavení stroje apod.) přímo na displej zařízení konkrétního pracovníka. Aplikací je celá řada: prezentace seznamu surovin, které se musí zamíchat,  instrukce k novému stroji a jeho nastavení, které jsou uloženy v informačním systému,  informace o zákazníkovi pro mistra, který má na starost expedici, a další. Forma prezentace těchto dat závisí na konkrétním prostředí, může se jednat o terminál určený pro odvádění výroby, terminál výrobní linky či přístroje, displej mobilní čtečky, kterou používá skladník či expedice, LCD televize v expedičním oddělení apod.

DataHub integrace informačního systému s výrobou

Přesně tyto možnosti zajistí informační systém DataHub, který nabízí celou řadu hotových aplikací, umí se provázat nejen s informačním systémem Helios Orange, ale i s dalšími. Jeho největší předností je flexibilita a variabilita, se kterou obklopí vaše výrobní procesy, zajistí sběr dat, propojí jednotlivá zařízení, přidá nový rozměr řízení výroby, skladů a expedice a prováže tyto oblasti s informačním systémem. Jeho zásadní vlastností je dovývoj specifických aplikací na míru vaší výrobě a vašim požadavkům.

Strojní zakázková výroba – modelová situace

Představme si situaci ve strojní zakázkové výrobě, kde neexistuje žádný sběr dat z výroby. Požadavek vedení je, aby došlo ke zlepšení evidence mzdových pokladů a nákladů na práci na jednotlivé zakázky na úrovni evidence práce jednotlivých pracovníků. Pracovníků jsou stovky a počty vykazovaných hodin na jednotlivých zakázkách jsou v desítkách tisíc, tvoří podstatnou část nákladů na jednotlivé zakázky. Dosavadní způsob evidence sestává z papírové evidence pracovníka o počtu odpracovaných hodin na konkrétní činnosti a zakázce, které jednotliví pracovníci odevzdají mistrovi. Ten tato data postoupí asistentce, která je přepíše do jednoduché evidence v Excelu. Následně jsou tato data v patřičné podobě distribuována účetnímu oddělení, mzdovému oddělení a jednotlivým ředitelům (např. pro výrobního ředitele suma hodin celkem na zakázky).

Základní body ke zlepšení:

  • evidence je nepřesná – přepisem ale i samotným záznamem. Nejsou vůbec dostupná data o tzv. režijních pracích, jako je např. úklid na hale, přípravy na svařování apod.
  • redistribuce podkladů je nespolehlivá, a tak některá oddělení ji nezačlení do svých pracovních procesů, např. řízení výroby nepracuje s pojmy efektivita výroby, je prakticky jedno, kolik hodin se „spálí“, hlavně, že je hotovo

Dostupná infrastruktura:

  • firma používá informační systém Helios Orange, řízení výroby, technickou přípravu výroby
  • ve výrobních halách je dostupná počítačová síť

Návrh řešení:

  • využít modul řízení výroby v systému Helios Orange ke sběru dat z výroby
  • zavést do výrobních hal terminály ke sběru dat

Realizace řešení:

  • jednotlivé operace se distribuují tzv. průvodkou ke konkrétním pracovníkům, základním zdrojem dat je informační systém Helios Orange, dalším zdrojem je výkresová dokumentace.
  • mimo tyto výrobní operace existují i tzv. režijní operace, které jsou vyčleněny z výrobních příkazů, jde např. o úklid haly. K vyčlenění jsme přistoupili po úvaze o účelnosti samotné evidence a zvážení administrativní zátěže nutné k její realizaci. Tímto  krokem je udržena administrativní zátěž na rozumné úrovni a současně jsou evidovány i tyto režijní operace.
Touchbox - jeden z mnoha terminálů používaných ve výrobě
  • do výrobních hal jsou instalovány odváděcí terminály vybavené RFid čtečkou. Každý pracovník vlastní svůj čip
  • je použito řešení DataHub umožňující nastavit samotný způsob odvádění jednotlivých operací s co nejmenší administrativní náročností. Každý si umí představit situaci, kdy je pracovník nucen „pípat“ a odvádět každou operaci tak často, že  administrativa pohltí podstatnou část jeho času a nasazení. Toto je klíčový aspekt prostého odvádění práce a bez jeho zvládnutí nemusí být proces implementace úspěšný.
  • V konkrétním případě zvolíme odvádění práce na základě evidence vstupu pracovníka a záznamu ukončení pracovní činnosti (operace).
  • implementace reportingu na technologii Microsoft Reporting Services, který řídícím pracovníkům přehledně vizualizuje a dává do souvislosti informace důležité pro řízení. Část těchto informací se získává z výrobních dat, ale je využita celá datová základna čímž informace nabývá správného  významu v patřičném kontextu.




Mohlo by Vás dále zajímat

Sběr dat ze strojních zařízení

Helios Orange pro moderní a úspěšnou tiskárnu

7. 04. 2017

Implementace systému Helios Orange V letošním roce jsme úspěšně dokončili implementaci informačního systému Helios Orange v tiskárně Kodiak Print z Holešova. Tato firma se díky kvalifikovaným pracovníkům, moderní technologii, kvalitní produkci a výkonnosti úspěšně prezentuje na …

Pokračovat ve čtení

Mobilní čtečka čárových kódů

Využití čteček čárových kódů v řízeném skladu v systémech Helios Orange a Datahub

3. 11. 2020

Jistě není nutné v dnešní době zdůrazňovat, jak je důležité mít systém ve svých skladových položkách, aby bylo možné uspokojit požadavky zákazníka vždy k jeho plné spokojenosti. To ovšem předpokládá přesnou evidenci skladových zásob a jejich umístění …

Pokračovat ve čtení

Vývoj zákaznických portálů a B2B řešení: Posunujeme vaše podnikání na vyšší úroveň

23. 05. 2023

V dnešním digitálním světě je nezbytné, aby podniky udržovaly krok s vývojem a poskytovaly svým zákazníkům a obchodním partnerům moderní a uživatelsky přívětivá řešení. V rámci naší práce v Datamixu se specializujeme na vývoj zákaznických …

Pokračovat ve čtení

Průmysl 4.0

Nová průmyslová revoluce – Průmysl 4.0

28. 04. 2017

Vize o Průmyslu 4.0, označovaném též jako čtvrtá průmyslová revoluce, se objevily již v roce 2011 a hlavní myšlenkou tohoto projektu byl vznik tzv. chytrých továren, které budou využívat kyberneticko-fyzikální systémy. Tyto systémy by v budoucnu mohly …

Pokračovat ve čtení

Řízení auditů, neshody

QMS – Řízení auditů, neshody

6. 06. 2016

V dnešní době se bez systému řízení kvality neobejde žádná společnost, všechny společnosti prochází pravidelnými interními a externími audity, ze kterých plynou neshody a následná nápravná opatření, které je potřeba vyřešit a také jim preventivním opatřením …

Pokračovat ve čtení

DATAMIX festival na Colours of Ostrava 2019

6. 08. 2019

Již od roku 2010 úspěšně používá mezinárodní festival Colours of Ostrava naši cloudovou aplikaci DATAMIX festival na řízení procesů souvisejících s chodem festivalu. Toto řešení se časem ukázalo jako vhodná forma, jak obsluhovat jednotlivé brány, …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.