Nová generace terminálů odvádění výroby

22. 07. 2015 Tomáš Szydlowski

V současné době byl na trh uveden nový terminál, jehož předchůdce byl oblíbenou alternativou pro  odvádění výroby a provoz rutinních aplikací ve výrobě, expedici či logistice. Za pomoci systému DataHub na tomto či podobných terminálech je možné provozovat rutinní aplikace ve výrobě, obsluhovat logistické či expediční procesy.

O způsobech odvádění výroby jsme psali např. zde: odvádění výroby. Nyní se krátce podívejme obecně na možnosti terminálů ve výrobách a jiných procesech, k čemu slouží a proč je pořizovat. Následně se zaměříme na přínosy nové generace terminálů pojmenovaným výrobcem TouchBox 2.

Terminál ve výrobě

Terminál je v současnosti takřka plnohodnotný počítač, který je umístěn přímo na pracovišti ve výrobě, ve skladu, v expedici apod., Je napojen na jiná zařízení, a schopný implementátor jej dokáže vybavit softwarem tak, aby plně podpořil výrobní, expediční či logistický proces. Laicky řečeno, je to zařízení, na kterém běží konkrétní aplikace vhodná pro dané prostředí a celý terminál je schopen v tomto prostředí fungovat. Často jsou dnes terminály vybaveny dotykovými obrazovkami, porty pro napojení různých zařízení. Zásadní a klíčová je otázka integrace se zbytkem infrastruktury, tedy znalosti a schopnosti samotného dodavatele vybavit terminál potřebným softwarem a často na míru upravenými aplikacemi. Vrcholem je provázanost tohoto zařízení na informační systém.

Fyzická podoba terminálu je rovněž důležitá, nejenom vzhled, ale hlavně funkční krytí nároků daného prostředí. Mezi základní vlastnosti patří protiprachová úprava, určitá robustnost provedení, krytí jednotlivých konektorů. Zkrátka, takovéto zařízení  musí vydržet rutinní provoz samo o sobě.

Odvádění výroby, sběr dat

Terminály ve výrobách se velmi často umísťují na zeď, mohou být samostatně stojící nebo se montují jako součást výrobní linky. Prakticky vždy se stávají součástí jednotlivých pracovišť, musí se tedy brát zřetel na umístění z hlediska snadné obsluhy, čitelnosti a dostupnosti pro obsluhu. Velmi často je k takovému terminálu připojeno několik dalších periferních zařízení, jako jsou:

  • majáky (pro signalizaci určitého stavu a zavolání obsluhy)
  • tiskárny čárových kódů
  • čtečky čárových kódů
  • vážní a jiné indikátory
  • RFid čtečky (např. pro přihlášení čipem)
  • celé výrobní linky, apod.

Nová generace terminálu TouchBox 2

Tato nová generace přináší jednu podstatnou změnu a to je ryze technické zvýšení rychlosti základního CPU terminálu TouchBox. Tato změna je velmi vítána a umožní ještě lepší realizaci grafického ovládání. Na předchozí generaci terminálů byla právě rychlost vlastního procesoru největším omezením, se kterým jsme se potýkali. Jedná se samozřejmě o poměrně sofistikované aplikace, které komunikují s několika zařízeními současně, dále komunikují s informačním systémem a hlavně vše v reálném čase graficky zobrazují na své obrazovce.

Když si představíte realizaci vážního terminálu, který v reálném čase zobrazuje hmotnost na váze, která se mění, protože se na ni neustále něco sype, tak právě rychlost terminálu je klíčová. Zvláště pokud těchto vah obsluhujete více, řídíte následně několik periferií, čtete a posíláte data do informačního systému a chcete graficky zobrazovat reálný stav z vah na obrazovce.

Nová generace TouchBox 2 je tedy velmi rychlá, dokonce tak rychlá, že na ní lze dekomprimovat video v reálném čase, tedy jakékoliv vyšší aplikace určené do segmentu výroby, expedice či logistiky budou ještě více flexibilní a mohou být ještě více náročnější vůči samotnému terminálu.




Mohlo by Vás dále zajímat

Vztahy s obchodními partnery

QMS – Vztahy s obchodními partnery

17. 05. 2016

Chcete mít přesnější informace o Vašich dodavatelích a odběratelích? Nestačí Vám pouze seznam organizací rozdělený na odběratele a dodavatele? Postrádáte podrobnější informace?

Pokračovat ve čtení

Správný parťák pro implementaci

Vyberte si správně dodavatele ERP systému

11. 09. 2015

V dnešní době je velmi složité vybrat si vhodný systém pro řízení Vaší společnosti. Na trhu je spousta informačních systémů vhodných pro velikostně různé společnosti. Jejich funkčnost bývá často téměř stejná a není tedy rozhodujícím kritériem …

Pokračovat ve čtení

Řízení auditů, neshody

QMS – Řízení auditů, neshody

6. 06. 2016

V dnešní době se bez systému řízení kvality neobejde žádná společnost, všechny společnosti prochází pravidelnými interními a externími audity, ze kterých plynou neshody a následná nápravná opatření, které je potřeba vyřešit a také jim preventivním opatřením …

Pokračovat ve čtení

IT konzultant a programátor.

IT konzultant a programátor

10. 05. 2016

„Když obchodníci sdílí kancelář s IT kolegy, přenos interních informací často končí otazníkem a nepochopením dvou světů. Přesto spolu tvoří nedílnou součást chodu firmy. Přečtěte si článek o ajťácích očima obchodního reprezentanta.“ Stejně jako učitel, …

Pokračovat ve čtení

technologie a know how

Automatizace v potravinářském průmyslu – další rozšíření aplikace DataHub

14. 05. 2015

Řešení pro pracoviště míchárny v potravinářském průmysluza pomoci systémů Helios Orange a DataHub Popis základní situace: výrobní oddělení míchárna, oblast potravinářský průmysl. Jak už název napovídá, na toto oddělení putují různé polotovary, které jsou zde ve …

Pokračovat ve čtení

Vývoj zákaznických portálů a B2B řešení: Posunujeme vaše podnikání na vyšší úroveň

23. 05. 2023

V dnešním digitálním světě je nezbytné, aby podniky udržovaly krok s vývojem a poskytovaly svým zákazníkům a obchodním partnerům moderní a uživatelsky přívětivá řešení. V rámci naší práce v Datamixu se specializujeme na vývoj zákaznických …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.