Automatizace v potravinářském průmyslu – další rozšíření aplikace DataHub

14. 05. 2015 Tomáš Szydlowski

Naše řešení DataHub určené pro oblasti výroby, logistiky a skladů staví na variabilitě a flexibilitě vůči konkrétním procesům ve firmě. Je neustále rozšiřováno a k naší radosti pokrývá více a více oblastí. V tomto textu stručně rekapitulujeme jednu výrobní oblast a ukázku jejího rozšíření v našem řešení.

Řešení pro pracoviště míchárny v potravinářském průmyslu
za pomoci systémů Helios Orange a DataHub

Popis základní situace: výrobní oddělení míchárna, oblast potravinářský průmysl. Jak už název napovídá, na toto oddělení putují různé polotovary, které jsou zde ve velké míchačce zamíchány a následně vzniklý polotovar je dále distribuován v různých formách. Konkrétně se jedná:

  • Vstupní surovina: jednobarevná směs ve velkých pytlích
  • Výstupní surovina: různobarevná směs v různých baleních – kyblících, menších pytlích, sáčcích.

Práce se vstupní surovinou, využití technologie 2D QR kódů,
kontroly správnosti vstupní suroviny

Základem je správná evidence na začátku procesu na tomto pracovišti.

Co má vstoupit do míchačky – seznam polotovarů dle výrobního příkazu v informačním systému

Komunikační terminál

Pracovníkovi je po přihlášení RFID čipem k terminálu nabídnut přehledný seznam výrobních příkazů, které má vykonat (zamíchat), po výběru jednoho z nich dostane informaci, která surovina je potřebná pro provedení zvolené operace. Každá jednotka vstupní suroviny (velkého pytle) je označena 2D QR kódem.

Pracovník nasnímá mobilní čtečkou pytle, které má vložit do míchačky. Zde je aplikována několika vrstvá kontrola – na vstupní množství (váha), správnost vstupní suroviny (zamezení vložení špatné suroviny), duplicita vstupní suroviny (jeden pytel nesmí být vložen vícekrát).

Výstupní polotovary, suroviny a výrobky

Po zrealizovaní samotného míchání směsi nastává teprve ta správná zábava, jak evidovat výstup. Tento se nám rozpadá do několika oblastí:

  • Hotové kusové výrobky s konkrétní zadanou výstupní vahou, např. 5 kg kyblíky určené k distribuci, označené šarží.
  • Polotovar určený k uchování na vlastním skladu, opět označen šarží, vahou a dalšími informacemi, forma např. pytle různých velikostí.
  • Polotovary určené pro další výrobní oddělení – opět s celkovým označením všech potřebných informací. Forma je různá, buď pytlová, nebo krabicová.

Důležité je, že výstup může mít fyzicky dvojí podobu:

  • Váženou na váze s provázáním do IS
  • Kusovou (kyblíky), kde převažovaní nemusí mít vazbu do IS, ale evidují se kusy.

V každém případě je vše zaevidováno, označeno a suroviny jsou odepisovány z informačního systému, je evidence výkonu pracovníků a celého pracoviště.

Vážený výstup

Nejjednodušší forma výstupu je směs, která se dále pytluje. Realizace v našem případě vypadá takto:

  1. Je vybrán výrobní příkaz, je namíchána směs v míchačce a má se napytlovat do pytlů dané váhy, dle výrobního příkazu
  2. Přímo z míchačky je směs sypána na pytel stojící na váze, která je provázána s terminálem.
  3. Po navážení požadovaného množství začne blikat maják a houkat houkačka.
  4. Dělník na terminálu stiskne tlačítko pro odvedení, vytiskne se mu 2D QR kód, ten nalepí na pytel, odvede se spotřeba, navede se produkce a vše se zaeviduje.
  5. Následně se celý proces opakuje, přičemž se sleduje, zda-li došlo dle norem k naplnění výstup-vstup.

Specifika řešení

Důležitou otázkou bylo, jak se postavit k zůstatku v samotné míchačce, když tento zůstatek může být postupně doplněn polotovarem, který se vrací ze skladu polotovarů. V ideálním případě by se míchačka měla vždy vyprázdnit a pak znovu naplnit, ale tak tomu v realitě není vždy. Naše řešení se muselo vypořádat i s tímto problémem.

Modelová ukázka provázání jednotlivých komponent
Odvádění výroby, sběr dat

Dále jsme byli postaveni před otázky související s rozdělením jedné namíchané dávky do několika výstupních forem. Např. část přímo do kyblíků, část napytlovat apod. I tuto oblast jsme svým řešením obsáhli.

Výstupy a kontrola v informačním systému Helios Orange

Celé řešení s provázáním na informační systém Helios Orange přineslo zvýšení přehledu nad touto částí výroby. Jsme schopni získat data o výkonu, ztrátách, přebytcích, vést evidenci přímo na surovinách, polotovarech i finálních výrobcích. Zvládli jsme se vyrovnat s poměrně složitou aplikační logikou míchání vstupů a i výstupů během pracovního procesu. To celé díky tomu, že řešením DataHub stojí na variabilitě a tím pádem je schopno se přizpůsobit na sto procent požadavkům zákazníka.




Mohlo by Vás dále zajímat

Propojení související s problematikou objednávek prací, evidencí práce a mzdovou oblastí

Vedete docházku a objednávky prací v excelu? Zadáváte mzdy ručně?

14. 01. 2016

Nemáte žádný docházkový systém? Potřebujete mít přehled, na čem Vaši zaměstnanci pracují, a nechcete, aby jim zadávání trvalo spoustu času? Jezdíte pracovat k zákazníkům a potřebujete mít podklad pro fakturaci materiálu a služeb? Máte Helios Orange? …

Pokračovat ve čtení

schéma výroby

Úspěšné plánování výroby a odhalení zbytečného plýtvání

4. 05. 2015

Ve výrobě je na začátku velmi důležité dobře postavit celý systém, na kterém pak závisí ekonomické výsledky celé firmy. Často se některé postupy šijí horkou jehlou a vznikají místa, kde by se daly procesy nastavit …

Pokračovat ve čtení

program pro půjčovny sportovního vybavení

Předváděcí akce s týmem DATAMIX Rent na Prachárně

5. 08. 2020

V červenci jsme se zúčastnili předváděcí akce zaměřené pro prodejny a půjčovny sportovního vybavení, která se konala v Olomouci v hotelu Prachárna. Po úspěšné předváděcí akci, která se konala během zimní sezóny v hotelu Duo …

Pokračovat ve čtení

QMS - Řízení nabídek a poptávek

Workshop – řízení obchodních procesů

13. 11. 2019

Zajímáte se o rozvoj firem, řízení, procesy a informační technologie k tomu určené? Vlastníte firmu, která má nebo by chtěla mít řízené obchodní oddělení? Jste obchodní ředitel a chcete řídit obchodní procesy, obchodníky a plnit …

Pokračovat ve čtení

Proč jít na stáž do Datamixu?

Proč jít na stáž do Datamixu?

14. 01. 2021

Přečtěte si článek od našeho kolegy Davida, který si u nás v létě 2020 prohluboval své znalosti a získával zkušenosti jako programátor na odborné stáži. Proč jít na stáž? Každé letní prázdniny jsem si chtěl …

Pokračovat ve čtení

seminář Helios Orange

Seminář Helios Orange

8. 07. 2016

Vážení obchodní partneři, bylo nám nesmírnou ctí se s Vámi sejít na čtvrtečním semináři Helios Orange pořádaný společností DATAMIX Solutions, s.r.o. Seminář se konal v areálu Vědeckotechnickém parku UP v Olomouci. Celý den proběhl ve velmi příjemné a uvolněné …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.