Automatizace v potravinářském průmyslu – další rozšíření aplikace DataHub

14. 05. 2015 Tomáš Szydlowski

Naše řešení DataHub určené pro oblasti výroby, logistiky a skladů staví na variabilitě a flexibilitě vůči konkrétním procesům ve firmě. Je neustále rozšiřováno a k naší radosti pokrývá více a více oblastí. V tomto textu stručně rekapitulujeme jednu výrobní oblast a ukázku jejího rozšíření v našem řešení.

Řešení pro pracoviště míchárny v potravinářském průmyslu
za pomoci systémů Helios Orange a DataHub

Popis základní situace: výrobní oddělení míchárna, oblast potravinářský průmysl. Jak už název napovídá, na toto oddělení putují různé polotovary, které jsou zde ve velké míchačce zamíchány a následně vzniklý polotovar je dále distribuován v různých formách. Konkrétně se jedná:

  • Vstupní surovina: jednobarevná směs ve velkých pytlích
  • Výstupní surovina: různobarevná směs v různých baleních – kyblících, menších pytlích, sáčcích.

Práce se vstupní surovinou, využití technologie 2D QR kódů,
kontroly správnosti vstupní suroviny

Základem je správná evidence na začátku procesu na tomto pracovišti.

Co má vstoupit do míchačky – seznam polotovarů dle výrobního příkazu v informačním systému

Komunikační terminál

Pracovníkovi je po přihlášení RFID čipem k terminálu nabídnut přehledný seznam výrobních příkazů, které má vykonat (zamíchat), po výběru jednoho z nich dostane informaci, která surovina je potřebná pro provedení zvolené operace. Každá jednotka vstupní suroviny (velkého pytle) je označena 2D QR kódem.

Pracovník nasnímá mobilní čtečkou pytle, které má vložit do míchačky. Zde je aplikována několika vrstvá kontrola – na vstupní množství (váha), správnost vstupní suroviny (zamezení vložení špatné suroviny), duplicita vstupní suroviny (jeden pytel nesmí být vložen vícekrát).

Výstupní polotovary, suroviny a výrobky

Po zrealizovaní samotného míchání směsi nastává teprve ta správná zábava, jak evidovat výstup. Tento se nám rozpadá do několika oblastí:

  • Hotové kusové výrobky s konkrétní zadanou výstupní vahou, např. 5 kg kyblíky určené k distribuci, označené šarží.
  • Polotovar určený k uchování na vlastním skladu, opět označen šarží, vahou a dalšími informacemi, forma např. pytle různých velikostí.
  • Polotovary určené pro další výrobní oddělení – opět s celkovým označením všech potřebných informací. Forma je různá, buď pytlová, nebo krabicová.

Důležité je, že výstup může mít fyzicky dvojí podobu:

  • Váženou na váze s provázáním do IS
  • Kusovou (kyblíky), kde převažovaní nemusí mít vazbu do IS, ale evidují se kusy.

V každém případě je vše zaevidováno, označeno a suroviny jsou odepisovány z informačního systému, je evidence výkonu pracovníků a celého pracoviště.

Vážený výstup

Nejjednodušší forma výstupu je směs, která se dále pytluje. Realizace v našem případě vypadá takto:

  1. Je vybrán výrobní příkaz, je namíchána směs v míchačce a má se napytlovat do pytlů dané váhy, dle výrobního příkazu
  2. Přímo z míchačky je směs sypána na pytel stojící na váze, která je provázána s terminálem.
  3. Po navážení požadovaného množství začne blikat maják a houkat houkačka.
  4. Dělník na terminálu stiskne tlačítko pro odvedení, vytiskne se mu 2D QR kód, ten nalepí na pytel, odvede se spotřeba, navede se produkce a vše se zaeviduje.
  5. Následně se celý proces opakuje, přičemž se sleduje, zda-li došlo dle norem k naplnění výstup-vstup.

Specifika řešení

Důležitou otázkou bylo, jak se postavit k zůstatku v samotné míchačce, když tento zůstatek může být postupně doplněn polotovarem, který se vrací ze skladu polotovarů. V ideálním případě by se míchačka měla vždy vyprázdnit a pak znovu naplnit, ale tak tomu v realitě není vždy. Naše řešení se muselo vypořádat i s tímto problémem.

Modelová ukázka provázání jednotlivých komponent
Odvádění výroby, sběr dat

Dále jsme byli postaveni před otázky související s rozdělením jedné namíchané dávky do několika výstupních forem. Např. část přímo do kyblíků, část napytlovat apod. I tuto oblast jsme svým řešením obsáhli.

Výstupy a kontrola v informačním systému Helios Orange

Celé řešení s provázáním na informační systém Helios Orange přineslo zvýšení přehledu nad touto částí výroby. Jsme schopni získat data o výkonu, ztrátách, přebytcích, vést evidenci přímo na surovinách, polotovarech i finálních výrobcích. Zvládli jsme se vyrovnat s poměrně složitou aplikační logikou míchání vstupů a i výstupů během pracovního procesu. To celé díky tomu, že řešením DataHub stojí na variabilitě a tím pádem je schopno se přizpůsobit na sto procent požadavkům zákazníka.




Mohlo by Vás dále zajímat

Helios Easy nebo Helios Orange

Helios Easy

14. 07. 2016

Krabicové řešení Vám nestačí a jiný ERP systém nevyhovuje Vašim potřebám? Hledáte systém pro běžnou evidenci dat? Máme pro vás „easy“ řešení – informační systém Helios Easy. Helios Easy je ERP systém s přednastavenou databází, umožňující …

Pokračovat ve čtení

Vodoměr

Data Energo

10. 11. 2015

Přinášíme Vám efektivní řešení určené především pro vodohospodářské společnosti, provozovatele vodovodů a kanalizací. Díky Data Energu pokryjeme všechny potřebné agendy jedním systémem s ohledem na oborová specifika a výrazně omezíme papírovou agendu společnosti.

Pokračovat ve čtení

Postrach podnikatelů jménem EET

Postrach podnikatelů jménem EET

25. 01. 2017

Elektronická evidence tržeb – byly navrhovány různé výjimky, stejně tak se řešilo úplné zrušení, ale všechny tyto návrhy sněmovna zamítla. Proto s EET někteří podnikatelé začali již v prosinci 2016, maloobchody a velkoobchody čekají na …

Pokračovat ve čtení

Sběr dat ze strojních zařízení

Sběr dat ze strojních zařízení – sledování historie výroby

10. 05. 2018

Historie práce strojů. Historie průběhu výroby výrobku. Analytická data pro zjištění, co se ve výrobě stalo špatně. Hlídání kvality výroby. Toto a další témata jsou přesně to, na co máme jednoduché řešení ZAPSI.

Pokračovat ve čtení

Dokončení implementace systému Helios Orange pro společnost COLOR-OPTIK

Dokončení implementace systému Helios Orange pro společnost COLOR-OPTIK

14. 06. 2018

Společnost COLOR – OPTIK s r.o. je velkoobchod a přední distributor produktů pro oční optiky s působností na českém i slovenském trhu. COLOR – OPTIK je již několik let naším zákazníkem a v létě 2017 se …

Pokračovat ve čtení

Papírky již nestačí

Unikají Vám důležité zakázky? Evidujte je pomocí CRM aplikace.

8. 07. 2015

V dnešní době asi každý zná situaci, kdy je zavalen spoustou obchodních aktivit a má problém je z hlavy uřídit. Jak ale potom můžeme dosáhnout dlouhodobě prospěšných vztahů se zákazníky, když se nám často stane, …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.