Víte, čím se od sebe liší různé informační systémy?

20. 10. 2020 Alena Szydlowská

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství informačních systémů, až se v tom zákazníci začínají ztrácet a pořádně nevědí, který je pro ně ten vhodný a který si vlastně mají vybrat. Někteří potřebují pouze evidovat účetnictví nebo sklady a nechce se jim utrácet za velké a drahé informační systémy, jiní ale mají firmy, které v průběhu let rostou a rozvíjí se a k tomu potřebují i funkční systém, který bude růst s nimi a poskytne jim oporu při rozvoji.

Přinášíme Vám jednoduché a přehledné rozdělení systémů do 3 oblastí dle různých hledisek, jako je velikost a účel systému.

Typy informačních systémů

Malý „krabicový“ informační systém

Jako malé tzv. krabicové systémy se nejčastěji označují softwary, které si pořizují živnostníci a malé firmy. Tyto softwary pořídíte zpravidla za pár tisíc až desítek tisíc korun, dostanete je na CD, které si jednoduše nainstalujete do svého PC a můžete ihned začít pracovat.

Nevýhodou těchto řešení je fakt, že tak jak je dostanete, tak je máte využívat, čili nepodporují Váš rozvoj, nelze Vám je přizpůsobit na míru a nelze si vybrat pouze části, které chcete využívat. Prostě kupujete celý systém.

Zpravidla je jejich hlavní náplní účetnictví, ale mnohdy mají i nejednu vlastnost větších informačních systémů (nabízejí např. i moduly skladu, objednávek nebo mezd), pracují s rolemi uživatelů a nabízejí určité manažerské informační výstupy.

Na poli systémů Helios odpovídá tomuto malému informačnímu systému například HELIOS RED.

Střední informační ERP systém

Jako střední informační systém lze označit klasický ERP systém, který pokrývá veškeré agendy firmy. Je zpravidla modulární – tedy jeho základem je jádro a k tomu si vybíráte pouze ty moduly, které budete skutečně potřebovat a využívat a neplatíte nic navíc.

Kromě klasických ekonomických modulů umožňuje svým uživatelům také například plánování a řízení výroby, logistiku, nákup a prodej, řízení obchodníků a na rozdíl od malého informačního systému, se běžně upravuje zákazníkovi na míru a dá se k němu připojit plno nadstavbových řešení jako např. e-shop, docházkový nebo stravovací systém apod. Typickým příkladem takovéhoto systému je informační systém Helios Orange, který prodává, implementuje a servisuje naše firma Datamix Solutions s.r.o.

Robustní enterprise systém

Robustní informační systémy si většinou pořizují nadnárodní podniky, které mají pobočky ve více zemích světa a potřebují je odněkud řídit. Tyto systémy stojí zpravidla několik miliónů korun a stavějí se na předpřipravenou „kostru“ na míru zákazníkovi. Disponuji množstvím oborových řešení, která přesně odrážejí specifika a požadavky oborově zaměřených společností. Typickým příkladem takovéhoto enterprise řešení na trhu je informační systém HELIOS GREEN.

Nevíte si rady a potřebujete pomoci s výběrem vhodného informačního systému pro Vaši společnost? Neváhejte se na nás s důvěrou obrátit.
Kontaktní formulář naleznete ZDE.

Poprvé publikováno: 21. 7. 2017




Mohlo by Vás dále zajímat

ERP systém

Seminář moderní způsoby řízení pro moderní firmu za pomoci informačních technologií

29. 08. 2019

Zajímáte se o rozvoj firem, řízení, procesy a informační technologie k tomu určené? Jste nadšenec do těchto témat? V tom případě investujte pouze svůj čas do semináře, který pořádáme dne 25. září 2019 v Olomouci. …

Pokračovat ve čtení

MS Excel

Excel – milovaný i zatracovaný

21. 11. 2017

V dnešní době již těžko budeme hledat člověka, který by nevěděl, co je to excel nebo o něm alespoň neslyšel nebo nečetl. Pokud o něm, ale přece jen slyšíte poprvé, jde o tabulkový procesor od …

Pokračovat ve čtení

Implementujeme systém Helios Orange u zákazníka ELEKTRO-LUMEN

Implementujeme systém Helios Orange u zákazníka ELEKTRO-LUMEN

31. 05. 2018

Společnost ELEKTRO-LUMEN, s.r.o. se zabývá vývojem, výrobou a prodejem průmyslových, interiérových a venkovních svítidel. Zároveň poskytuje služby od prvotního návrhu osvětlení přes montáž a instalaci až po záruční a pozáruční servis. Tato společnost se v létě …

Pokračovat ve čtení

Den otevřených dveří v Datamixu

14. 12. 2021

Zajímá vás, jak vypadá firma, která vytváří informační systémy, software na zakázku, webové a mobilní aplikace? Chcete vidět, jak se v praxi vyvíjí softwarové produkty? Hledáte zajímavé místo pro stáž či brigádu? Přijďte se k …

Pokračovat ve čtení

Kapacitní plánování

Technické nároky systému Helios Orange

23. 02. 2017

Často u zákazníků narážíme na otázky ohledně technické náročnosti provozu systému Helios Orange. V tomto článku Vám tedy přinášíme přehled technických nároků systému Helios pro minimální konfiguraci.

Pokračovat ve čtení

DATAMIX Rent 2.1

Letošní novinky DATAMIX Rent 2023

3. 02. 2023

Přesto, že nám letošní zima s počasím moc nepřeje, nezahálíme a snažíme se náš systém pro půjčovny DATAMIX Rent neustále zlepšovat. Tato sezóna nám kromě nové verze systému a s ní spojená drobná vylepšení přinesla také …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.