Úspěšné plánování výroby a odhalení zbytečného plýtvání

4. 05. 2015 DATAMIX

Ve výrobě je na začátku velmi důležité dobře postavit celý systém, na kterém pak závisí ekonomické výsledky celé firmy. Často se některé postupy šijí horkou jehlou a vznikají místa, kde by se daly procesy nastavit lépe. Proto v době rozvahy výsledků za minulý rok mnohdy dochází k rozpakům jak to, že plánované úsilí nepřineslo tolik, kolik se očekávalo.


schéma výrobyKdyž se problém odhalí včas, je to dobře a je možné s ním začít pracovat a napravit ho. Časté jsou ale i případy, kdy vedení firmy výsledky akceptuje jako běžné a nevidí například možné úniky, kterým by se dalo zabránit úspěšným plánováním a zamezením plýtvání.

Důsledky plýtvání

Plýtvání se dá definovat jako vše, co přidává zbytečné náklady k produktům či službám, bez toho, aby to zvyšovalo jejich hodnotu. Dá se na to také pohlížet tak, že plýtvání navyšuje cenu o takovou částku, kterou zákazník už nechce uznat jako hodnotu a zaplatit, a tím firmě klesají zisky a promarňují se příležitosti.

Častým jevem také bývá, že vedoucí pracovníci mají povědomí o tom, že k plýtvání a zbytečným ztrátám z nějakého důvodu dochází, ale nejsou schopni tento problém dobře rozpoznat a vyřešit.

Důsledkem plýtvání ve výrobě jsou pak špatně uzpůsobené procesy, nevyužité či málo využívané stroje, vysoké zásoby, rozpracovaná výroba, vysoké procento chybně zpracovaných výrobků, velké množství vícepráce, složité a nepřirozené materiálové toky, ale i stálé skluzy v plánu a další.

Eliminace plýtvání a rozpoznání chyb přináší nejen ekonomická pozitiva, ale i zlepšování pracovních procesů a zeštíhlení výroby.

Eliminace a protiopatření

A jaké jsou možné kroky k odhalení těchto slabých míst? Je důležité vypátrat a definovat činnosti, které nepřináší užitek či hodnotu a přidělávají více práce nebo zesložiťují pracovní procesy. Je také velmi prospěšné znát obecně místa, na kterých je možné identifikovat plýtvání i bez složitých analýz.

Pak přichází na řadu poznání a zavedení principů a opatření, které slabá místa odhalí. Těch může být mnoho, ať už správná metodika práce a pracovních postupů, kvalitní využívání zdrojů či financí a mnoho dalšího. K narovnání plánování výroby vás mohou inspirovat i naše dřívější články o McKinsley 7s framework nebo o vymahatelnosti úkolů.

Schéma Datahub integrace s informačním systémem a zařízeními

Řešení, které přinese řád

Dnes vám však chceme představit software, který vám pomůže, i když nevládnete teoretickými znalostmi nebo se potřebujete věnovat samotnému byznysu a nemáte tolik času k často zdlouhavým analýzám. Jedná se o řešení DataHub, které je určené hlavně do oblastí výroby, řízení skladů, expedice a logistiky. Hlavním přínosem řešení DataHub je provázání jednotlivých výrobních zařízení s informačním systémem.

Díky němu totiž doslova propojíte informační systém až k jednotlivým přístrojům a sbíráte data, na základě nichž můžete lépe ovládat a řídit celou společnost. DataHub je jedinečný v možnosti propojení a nastavení ideálního souladu ve firemních procesech, informačních systémech, koncových zařízeních, ale i mezi samotnými pracovníky.

Pokud i u vás cítíte potřebu, že je třeba důsledněji monitorovat chod firmy či výroby, kontaktujte nás. Datamix Solutions vám už ukáže, jak vzít otěže úspěšného plánování výroby do svých rukou.




Mohlo by Vás dále zajímat

Papírky již nestačí

Unikají Vám důležité zakázky? Evidujte je pomocí CRM aplikace.

8. 07. 2015

V dnešní době asi každý zná situaci, kdy je zavalen spoustou obchodních aktivit a má problém je z hlavy uřídit. Jak ale potom můžeme dosáhnout dlouhodobě prospěšných vztahů se zákazníky, když se nám často stane, …

Pokračovat ve čtení

Saldo nad prvotními doklady v IS Helios Orange

Saldo nad prvotními doklady

27. 10. 2015

V modulu fakturace systému Helios Orange se objevila nová funkcionalita s názvem Saldo nad prvotními doklady, která umožňuje aktivně pracovat a sledovat saldo pohledávek a závazků přímo z evidence faktur.

Pokračovat ve čtení

Helios Orange 25 let

Helios Orange rozšíření – plugin

19. 06. 2015

Plugin, nebo-li rozšíření je jedna z klíčových věcí, která umožní rozšířit informační systém Helios Orange. Ve své praxi se s tímto řešením setkáváme velmi často. Vyvinuli jsme desítky specifických rozšíření která mají podobu pluginu.

Pokračovat ve čtení

Digitalizace firmy

1. 08. 2020

Naší vizí je správně digitalizovaná firma → Cílem tohoto přístupu je použít vhodné technologie, nástroje, dodavatele či možnosti a zároveň správné know-how z manažerských, konzultačních, poradenských či vyzkoušených postupů, které pomůžou úspěšně digitalizovat firmu. Rámec digitalizace …

Pokračovat ve čtení

Ceva logo

Nový datový můstek SAP – Helios Orange

4. 05. 2015

Spustili jsme pilotní provoz datového můstku mezi systémy SAP a Helios Orange. Pro našeho zákazníka Ceva Freight Czech Republic s.r.o. jsme naimplementovali rozhraní, které převádí data ze systému SAP, transformuje je a ukládá do systému …

Pokračovat ve čtení

Mobilní čtečka čárových kódů

Využití čteček čárových kódů v řízeném skladu v systémech Helios Orange a Datahub

3. 11. 2020

Jistě není nutné v dnešní době zdůrazňovat, jak je důležité mít systém ve svých skladových položkách, aby bylo možné uspokojit požadavky zákazníka vždy k jeho plné spokojenosti. To ovšem předpokládá přesnou evidenci skladových zásob a jejich umístění …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.