Postrach podnikatelů jménem EET

25. 01. 2017 Alena Szydlowská

Elektronická evidence tržeb – byly navrhovány různé výjimky, stejně tak se řešilo úplné zrušení, ale všechny tyto návrhy sněmovna zamítla. Proto s EET někteří podnikatelé začali již v prosinci 2016, maloobchody a velkoobchody čekají na spuštění druhé vlny od března 2017 a ostatní si ještě alespoň rok počkají. Proč se ale EET, po vzoru našich zahraničních sousedů, zavádí i u nás? A co to vlastně pro nás znamená?

Co znamená EET

Elektronická evidence tržeb neboli EET je způsob evidence tržeb, kdy jsou údaje o každé transakci obchodníka posílány na státní správu. Všechny peníze, které přijmete v hotovosti, a to vč. stravenek, šeků, směnek apod. nebo prostřednictvím platební karty, se budou zasílat a evidovat na finanční správě. Ta platbu během okamžiku potvrdí unikátním číselným kódem (FIK), který se pak objeví na účtence. Dle serveru etrzby.cz si stát od tohoto kroku slibuje především lepší výběr daní, účinnější finanční správu a co největší omezení šedé ekonomiky v Česku.

Co dělat v případě, že se Vás EET již od letošního března týká?

  1. Na webu si zadejte http://www.etrzby.cz/ a zde klikněte na Podnikatel/firma a dále Jak se připravitZákladní kroky k evidenci tržeb. Zde jsou popsány jednotlivé kroky, které musíte udělat před zahájením evidence tržeb.
  2. Pokud jste si již prošli jednotlivé kroky, potřebujete si zařídit přistup na portál e-tržby. Klikněte tedy u 5. bodu na větu „Před zahájením evidence tržeb“, zde najdete informace k autentizačním (přihlašovacím) údajům a odkaz na daňový portál kde o ně můžete zažádat.
  3. Pokud Vám již příslušný finanční úřad poslal přihlašovací údaje do Vaší datové schránky, klikněte na daňovém portálu na Správa údajů evidence tržeb a přihlaste se obdrženými údaji. Budete vyzvání ke změně vygenerovaného hesla.
  4. Ocitli jste se na Vstupní stránce služeb a zde máte za úkol 2 věci. Zaevidovat všechny své provozovny, kterých se bude EET týkat a nechat si vygenerovat certifikát. Je na Vás, jestli si certifikát zařídíte na firmu, provozovnu nebo na uživatele.
  5. Pokud již máte vše splněno, zkontaktujte svého dodavatele systému, ve kterém budete tržby evidovat (v našem případě Helios Orange), předejte mu nově nabité informace o provozovnách a certifikátu a domluvte se na dalším postupu.

Vřele doporučujeme všem zákazníkům nenechávat vyřízení potřebných údajů na poslední chvíli. Máme osobně zjištěno, že nyní trvá finančnímu úřadu řádově pár dní, než Vám zašle přihlašovací údaje, ale s rostoucím počtem žadatelů se může doba čekání prodloužit. Dle serveru podnikatel.cz je prozatím na EET nachystáno cca 14.000 subjektů z celkových 250.000, kterých se bude od letošního března EET týkat.

Pokud si s EET nevíte rady, nabízíme Vám kompletní poradenství v této oblasti, proto se na nás nebojte s důvěrou obrátit. Kontaktovat nás můžete na čísle 608 861 054 nebo emailu datamix@datamix.eu.




Mohlo by Vás dále zajímat

schéma výroby

Úspěšné plánování výroby a odhalení zbytečného plýtvání

4. 05. 2015

Ve výrobě je na začátku velmi důležité dobře postavit celý systém, na kterém pak závisí ekonomické výsledky celé firmy. Často se některé postupy šijí horkou jehlou a vznikají místa, kde by se daly procesy nastavit …

Pokračovat ve čtení

Správný parťák pro implementaci

Víte, čím se od sebe liší různé informační systémy?

20. 10. 2020

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství informačních systémů, až se v tom zákazníci začínají ztrácet a pořádně nevědí, který je pro ně ten vhodný a který si vlastně mají vybrat. Někteří potřebují pouze …

Pokračovat ve čtení

Dokumenty k zakázkám

Ztrácí se Vám důležité dokumenty k zakázkám?

7. 03. 2016

Potřebujete mít přehled o úspěšnosti obchodních případů potažmo zakázek? Zahoďte papírové složky a svoji dokumentaci k zakázkám převeďte do elektronické podoby. Ukládejte ji přímo do svého ERP systému. Využíváte Helios Orange nebo zvažujete změnu stávajícího …

Pokračovat ve čtení

Nový modul pro naši půjčovnu IceBerg Rent 2.0

29. 06. 2018

V rámci přípravy na novou sezónu jsme pro Vás připravili zajímavou novinku. Od dnešního dne přijímáme předobjednávky na nový modul Čtečka Občanských průkazů. Tento modul přináší zrychlení procesu vytváření nové zápůjčky. Nově při zadávání zápůjčky …

Pokračovat ve čtení

Vánoční motiv

Vánoční přání

15. 12. 2015

Vážení zákazníci a obchodní partneři, rádi bychom Vám poděkovali za Vaši přízeň a zároveň popřáli…

Pokračovat ve čtení

DATAMIX Rent 2.1

Opravdu ne/potřebujete software pro svoji půjčovnu?

22. 06. 2022

Vážně si pamatujete, které lyže si před měsícem půjčovala paní Veselá? Opravdu Vás baví pořád dohlížet na své zaměstnance či brigádníky a hlídat každý jejich krok? Nosíte v hlavě kalkulačku a víte, které zboží je čas …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.