Jak se žije v IT?

21. 05. 2015 DATAMIX

u pcO „ajťákách“ se říká spousta zvláštních věcí, hlavně vládne představa, že jsou to podivíni, kteří pomalu neznají ani denní světlo. Tak hrozné to ale naštěstí není, jsou to civilizovaní mladíci, jak ukázala nová studie, která vypovídá o životě vývojářů.

Server Stack Overflow zveřejnil výsledky svého výzkumu mezi více než 26 000 programátory z celého světa, kterého se dokonce účastnilo 243 Čechů a 68 Slováků. A co jsme se tedy o vývojářích dozvěděli?

„Ajťákovi“ je kolem 30

Průměrný věk programátora je 28,9 let a narodil se tedy v dubnu roku 1986. Nečekaně jsou téměř všichni „ajťáci“ muži – 92%. Ti nejmladší jsou v rozvojových zemí, naopak v zemích prosperujících je jejich věk vyšší. Nejvíce uživatelů má v průměru kolem 2 až 5 let zkušeností (32,4%), pro zajímavost, pouze asi ¼ programátorů na celém světě má více jak 10 letou zkušenost z praxe.

Téměř polovina programátorů je samouků (41,8%), bakaláři jim však těsně šlapou na paty (37,7%) podobné procento jedinců získalo vědomosti při práci. Vysokoškoláků, kteří dokončili i druhý stupeň VŠ je významně méně (18,4%).

Klasické technologie vedou, ale na paty jim šlapou novinky, a kdo je ovládá, má super plat

Mezi nejoblíbenější technologie patří standardně JavaScript, PHP, SQL, Java, C#, Python a C++. Na paty jim však začínají šlapat AngularJS a Node.js., které si jistě také najdou své místo. Podle používané technologie se pak odvíjí i výše platu. Nejlépe jsou placeni vývojáři Objective-C, Node.js, C# a C++. Všebecně je pravidlem, že čím méně používaný jazyk či novější technologie, tím je vývojář lépe hodnocen.

Když je řeč o platu, zřejmě nikoho nepřekvapí, že čím více na západ, tím větší odměna. Proto v USA není výjimkou měsíční plat až k 200 000 Kč, kdežto v západní Evropě je to již polovina a u nás čtvrtina.

Vývojáři na svých strojích mají nejčastěji Windows (54,3%), OS X (21,5%) a pak hned Linux (20,5%). Ano, opravdu je to téměř čtvrtina z respondentů, oproti běžným uživatelů, kde je obliba Linuxu mizivá (cca 1%).

Kofein ve všech podobách a práce jako hobby

Životabudičem pro „ajťáky“ je kofein, a to nejen v podobě kávy, ale i čaje a dalších nápojů. Ale i když se musí nabudit, jejich práce je pro ně velmi často koníčkem. Skoro ¾ respondentů věnuje alespoň dvě hodiny času týdně ještě projektům pro vlastní potěšení nebo open-source projektům.

A i přesto, že sedí většinou soustředění každý sám u svého PC, jsou to týmoví hráči, kteří drží spolu a navzájem si pomáhají. Proto také tuto studii Stack Overflow 2015 Developer Study vyplnilo takové množství respondentů, když prvotní výzva šla z jejich řad.

A jak u nás?

I u nás v Datamixu jsme jeden tým, co drží pohromadě. Zkušenosti sbíráme už 9 let od roku 2006, provedeme v průměru 3448 hodin konzultací ročně, najezdíme asi 130 000 km za rok a hýčkáme si aktuálně 52 spokojených zákazníků. Pokud budete potřebovat pomoci i ve vašem byznysu, ať už s uspořádáním a monitorováním výroby nebo třeba se mzdovou a personální agendou, určitě se na nás obraťte, dáme vašemu podnikání řád!




Mohlo by Vás dále zajímat

Helios Orange logo malé

Chcete mít přehled o majetku vaší společnosti?

22. 07. 2015

Namítnete – majetek, s tím přece není žádný problém, navíc se řeší „jednou za rok“. Máte pravdu, majetek je opravdu jen o tom, že je potřeba vytvořit karty majetku, zařadit do skupin, zadat vstupní ceny, …

Pokračovat ve čtení

Zákazník fischer innovative solutions

Ostrý provoz mezd a personalistiky ve firmách fischer Automotive a fischer Vyškov

2. 04. 2015

Od února 2015 jedeme v ostrém provozu hotovou implementaci mezd a personalistiky ve firmách fischer Automotive s.r.o. a fischer Vyškov spol. s r.o.

Pokračovat ve čtení

Modelová ukázka provázání jednotlivých komponent

Nová generace terminálů odvádění výroby

22. 07. 2015

V současné době byl na trh uveden nový terminál, jehož předchůdce byl oblíbenou alternativou pro  odvádění výroby a provoz rutinních aplikací ve výrobě, expedici či logistice. Za pomoci systému DataHub na tomto či podobných terminálech je možné …

Pokračovat ve čtení

Nový produkt v naší nabídce – FIO Robot pro Helios iNuvio (dříve Orange)

23. 11. 2021

Přínosy Helios iNuvio FIO Produkt je určen pro všechny společnosti, které vedou účetnictví v systému Helios iNuvio a mají bankovní účet ve FIO bance. ŠETŘÍ denně 20 minut času účetní. AUTOMATIZUJE a robotizuje část kancelářského …

Pokračovat ve čtení

Propojení související s problematikou objednávek prací, evidencí práce a mzdovou oblastí

Vedete docházku a objednávky prací v excelu? Zadáváte mzdy ručně?

14. 01. 2016

Nemáte žádný docházkový systém? Potřebujete mít přehled, na čem Vaši zaměstnanci pracují, a nechcete, aby jim zadávání trvalo spoustu času? Jezdíte pracovat k zákazníkům a potřebujete mít podklad pro fakturaci materiálu a služeb? Máte Helios Orange? …

Pokračovat ve čtení

pravidelná fakturace

Fakturace snadno a rychle

18. 09. 2015

Každý z nás už si určitě někdy položil otázku jak si zjednodušit rutinní administrativní činnosti jako je například pravidelné vystavování faktur. Jak si tento proces urychlit, zefektivnit a navíc snížit možnou chybovost na minimum? Odpovědí …

Pokračovat ve čtení

Další články najdete zde

logo Datamix Solutions s.r.o.